Etiketler

Aile (27) Animasyon (3) Belgesel (5) Biyografi (13) Dram (52) Fantastik-Bilim Kurgu (42) Gençlik (11) Gizem (22) Komedi (15) Korku-Gerilim (16) Macera-Aksiyon (54) Müzikal (3) Polisiye-Suç (36) Politik (10) Psikolojik (17) Romantik (14) Savaş (13) Spor (7) Tarih (9)

15 Temmuz 2017 Cumartesi

A Clockwork Orange (1971)


Otomatik Portakal

Anthony Burgess'ın kaleme aldığı Otomatik Portakal isimli kitabın, Stanley Kubrick tarafından 1971 yılındaki uyarlamasıdır. Zaten böyle bir uyarlamayı da Kubrickten başkası yapmaz diye düşünüyorum. Filme olan eleştirim burada kısıtlı olacak çünkü bir çoğumuzun çekinip de izlemediği yıllardan çıkıp gelmiş bu filmde açıkçası zamanın şartlarını da göz önünde bulundurmak lazım. Eğer benim gibi doksanlarda doğmuş iseniz bir çoğunuz bu filmi kitabını okumadıysa beğenmeyip, sıkılacaktır. Onun için izleyecek genç kardeşlerime şimdiden önerim ilk önce kitabını alıp kendinizi bu filme hazırlayın. Anlatılmak istenen fikre odaklanıp, filmi hazmedilebilir kılın. Merak etmeyin kitap çok uzun değil ve oldukça akıcı gelecektir ki buda Burgess'ın bir başka başarısıdır. Filmin konusuna gelecek olursak, direk kitaptan aktarmayı düşündüm.

''Karabasan gibi gelecek atmosferi... Geceleyin sokaklara dehşet saçan, yaşamları şiddet üzerine kurulu gençler... Sosyal kehanet? Kara mizah? Özgür iradenin direnişi?... Otomatik Portakal bunların hepsidir.''

Not: Film açık sahneler içermektedir, insan vücudu gibi ve bazı rahatsız edici sahneler var. Bilgilendirmek amaçlı söyleyeyim dedim.

8/10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder